Aminoacizii reprezinta unitatile chimice de baza care intra in alcatuirea proteinelor. Proteinele intra in componenta tuturor celulelor si intervin in desfasurarea tuturor proceselor vitale in organismele vii.
Pentru ca o proteina sa fie una calitativa, ea trebuie sa fie completa; pentru a fi cat mai completa, trebuie sa incorporeze in constitutia sa, in primul rand, cat mai multi din aminoacizii esentiali: valina, leucina, izoleucina, lizina, treonina, metionina, histidina, triptofanul si fenilalanina.
Aminoacizii esentiali nu pot fi sintetizati de organism, ei trebuie adusi ca aport alimentar, iar lipsa oricarui aminoacid esential din organism provoaca anumite disfunctii. Acesti aminoacizi sunt esentiali si in alimentatia pestilor.
Aminoacizii sunt substante amfoterice ( au atat caracter acid – determinat de gruparea “carboxil” din molecula , cat si bazic – determinat de gruparea “amino”). Prin urmare, au un usor rol de “stabilizare” a pH-ului.
Datorita mecanismului de “reglare” al pH-ului indus de aminoacizi ii recomandam ca “stabilizatori” de pH ai nadei si ai unui volum extrem de restrans de apa din jurul ei. Avand in vedere capacitatea de „stabilizatori” ai acestor aminoacizi si a modificarii pe care o provoaca la contactul cu apa, pestii ii detecteaza cu usurinta ca pe o sursa de hrana.
Se recomanda folosirea in proportie de 25-100 ml/kg.