Intotdeauna trebuie sa incercati includerea unor ingrediente solubile .Ele reprezinta o parte importanta din anatomia unui boilies prin faptul ca se “scurg” din boilies si transmit in apa semnalele chimice ale atractantilor si aromelor folosite,intr-un cuvint emit semnalul de hrana pentru crap. Fainurile de peste solubile (soluble fish protein) reprezinta una dintre optiuni,alturi de celelalte derivate din lapte pe care le gasim pe piata,cum ar fi laptele praf (de ex. Lamlac sau Vitamealo) care fac acelasi lucru ca si fainurile de peste.solubile .
Solubilitatea ingredientelor de boilies este un capitol foarte important in preparare unui MIX. Pentru cam daca adaugam prea multe materiale solubile, o sa rezulte o pasta foarte lipicioasa care nu o sa se poate rula.Inainte de a incepe discutia despre solubilitate anumitor componente din boilies, trebuie mentionata cantitatea maxima de materiale solubile dintr-un mix. Foarte important este sa nu abuzati de folosirea acestor ingrediente solubile. O cantitate mai mare de 20% va avea ca rezultat un boilies moale care-si va pierde repede fermitatea odata introdus in apa, riscati ca mixul rezultat, si daca se ruleaza, sa aiba o problema la fierbere.Intradeva, nivelul de atractivitate cu creste, cu cat creste nivelul de substante solubile, dar trebuie sa gasim un raport corect.
Se recomanda folosirea in proportie de 5-20 %.